Glasvezel jeukt als nooit tevoren
2 minuten leestijd (378 woorden)

NOS-onderzoek: Aanleg glasvezel loopt achter

Uit onderzoek van de NOS komt naar voren dat de aanleg van glasvezel in Nederland op dit moment vertraging oploopt. Dit zou vooral komen doordat de belangrijkste glasvezelleverancier van Nederland, KPN, op dit moment meer in zijn bestaande koperen netwerk investeert.

Uit het onderzoek gehouden door de specialisten van Stratix in opdracht van de nationale omroeporganisatie, blijkt dat op dit moment de aanleg van glasvezelverbindingen voor huizen en bedrijven vertraging oploopt. Werden er in 2013 nog bijna 300.000 huizen en bedrijven van glasvezel voorzien, in het afgelopen half jaar waren dit er minder dan 50.000. Op dit moment zou een derde van alle Nederlandse huishoudens, ongeveer 2,7 miljoen huizen, toegang tot supersnel internet via glasvezel hebben. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alle huidige huishoudens in Nederland glasvezel hebben, zo geven de onderzoekers aan.

 Oorzaak
De onderzoekers van Stratix en de journalisten van de NOS leggen de oorzaak van de trage aanwas van het aantal aangelegde glasvezelverbindingen bij de belangrijkste leverancier; KPN. Volgens de onderzoekers nam de grootste operator van het land in 2014 wel de grootste bouwer van glasvezelnetwerken voor FttH, Reggefiber, over, maar is het aantal aangelegde verbindingen niet sterk toegenomen, slechts 27.000 in het afgelopen half jaar. In de zes maanden voor de overname waren dat er nog 200.000. KPN zou op dit moment, ondanks dat het glasvezel aanbiedt, nu vooral inzet op het verder optimaliseren van het bestaande koperen netwerk om dit sneller te maken. Ziggo legt helemaal geen glasvezel aan. Naast Reggefiber zijn er nog andere aanbieders die huishoudens op glasvezel aansluiten, zoals E-Fiber, CIF en Cogas. Maar die bedrijven zijn veel kleiner en leggen veel minder kabels aan, aldus de onderzoekers.

Regionale verschillen glasvezel

De onderzoekers keken verder nog hoe de verdeling regionaal in elkaar steekt. Hieruit kwam naar voren dat de Randstad er bekaaid vanaf komt. Amsterdam is slechts voor 17 procent verglaasd, Den Haag, 9 procent en Utrecht 21 procent. In Rotterdam heeft zelfs maar 3 procent van de huishoudens toegang tot glasvezel. In de provincie, zoals in Gelderland, Overijssel en Oost-Brabant hebben juist veel mensen glasvezel tot aan de voordeur. In sommige gemeenten, zoals Almelo, Harderwijk en Hilvarenbeek, zelfs boven de 90 procent. Schiermonnikoog is kampioen met 99 procent.Geef uw tekst hier ...

0
Achter de schermen druk bezig
Gemeenten gaan zelf buis aanleggen voor glasvezel

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al geregistreerd? Hier aanmelden
Gast
maandag 18 juni 2018
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Beveiliging

Volg ons:

Adverteren?

uwadvertentiehier glashart purmerend

Meest gelezen:

16 januari 2017
2182 Hits
03 januari 2017
551 Hits
02 oktober 2016
550 Hits
27 januari 2017
482 Hits
advertentie
advertentie
 
 

Over ons

GlashartPurmerend is een particulier initiatief van een inwoner van Purmerend-de Gors, Peter Spiegelenburg.
Doel is het inventariseren van het aantal geïnteresseerden zodat kan worden bekeken of het zin heeft te investeren in een glasvezelnetwerk.
© 2018 Glashart Purmerend. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door PeterSwebsites